Το φθινόπωρο υπάρχει τάση επιδείνωσης των ασθενειών του στομάχου και των εντέρων. Η δίαιτα για γαστρίτιδα εξαρτάται από τον τύπο της φλεγμονώδους διαδικασίας. Η επιτυχία της θεραπείας εξασφαλίζεται από μια ισορροπημένη διατροφή, μια ισορροπημένη αγωγή και φάρμακα που συνταγογραφούνται από γιατρό.
Οι κανόνες της ιατρικής διατροφής για τη γαστρίτιδα
Εάν η ασθένεια επιδεινωθεί, ο ασθενής αντιμετωπίζεται σε νοσοκομείο και απαιτεί θεραπεία διατροφής. Η τακτική κατά την επιλογή προϊόντων για μαγείρεμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οξύτητα του γαστρικού χυμού. Η διατροφική θεραπεία για γαστρίτιδα με υψηλή οξύτητα μειώνει την έκκριση των πεπτικών χυμών και έχει ήπια επίδραση στο στομάχι. Μια σωστά δομημένη διατροφή για γαστρική γαστρίτιδα παίζει ζωτικό ρόλο στη θεραπεία της νόσου.
Είναι σημαντικό να οργανώσετε μια λογική δίαιτα για ασθενείς με συνοδευτική παθολογία:
- παχύσαρκος;
- υποβιταμίνωση;
- αλλεργίες;
- αναιμία.
Μια ισορροπημένη διατροφή ενισχύει την ανοσία και αποκαθιστά την υγεία. Μεταξύ των ασθενειών του γαστρεντερικού σωλήνα, η γαστρίτιδα καταλαμβάνει ένα ιδιαίτερο μέρος και απαιτεί επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Μια απαλή δίαιτα γαστρίτιδας με χαμηλή οξύτητα διεγείρει την παραγωγή γαστρικού χυμού. Ο ασθενής πρέπει να μασάει καλά ώστε να μην τραυματιστεί η βλεννογόνος μεμβράνη του νοσούντος οργάνου.
Το μενού διατροφής περιέχει τα ακόλουθα τρόφιμα:
- λευκό κοτόπουλο;
- άπαχο ψάρι;
- πουρέ λαχανικών;
- kefir 1%;
- 5% τυρί cottage;
- 2, 5% γάλα.
Εάν έχετε γαστρίτιδα μπορείτε να πιείτε χυμούς φρούτων, ζωμό τριαντάφυλλου και μεταλλικό νερό.
Ο ασθενής πρέπει να τρώει σωστά για μερικούς μήνες μετά την τελευταία επιδείνωση. Κατά τη δημιουργία μιας λίστας προϊόντων για μαγείρεμα, ο ασθενής επιλέγει μόνο εκείνα που μειώνουν την οξύτητα:
- αυγά κοτόπουλου;
- κόκκος;
- πατάτες;
- κολοκυθάκια.
Η διατροφή αποτελείται από πουρέ σούπας, βραστό κρέας και ψάρι, σνίτσελ στον ατμό και χυλό γάλα. Το κύριο γεύμα είναι τα γεύματα που ικανοποιούν τις διατροφικές ανάγκες του ασθενούς που σχετίζονται με την ηλικία.
Είναι απαραίτητη η συνολική θεραπεία ενός άρρωστου οργάνου, μετά από δίαιτα και θεραπευτική αγωγή. Εάν ο ασθενής τρώει τακτικά και εγκαταλείπει τις κακές συνήθειες, η ασθένεια μεταβαίνει γρήγορα σε ύφεση. Απαγορεύεται στον ασθενή να παίρνει αλκοόλ, το οποίο έχει συναρπαστική επίδραση στους πεπτικούς αδένες.
Τι επιτρέπεται στον ασθενή να κάνει
Η διατροφή για ασθενείς με γαστρίτιδα με φυσιολογικό οξύ περιλαμβάνει τρόφιμα που προστατεύουν το νοσούν όργανο. Δεν συνιστάται στον ασθενή να καταναλώνει ζεστά ή κρύα τρόφιμα, δημητριακά πρωινού και προϊόντα ζύμης ζύμης.
Ποια δίαιτα πρέπει να είναι σε περίπτωση που επιδεινωθεί η ασθένεια, ο γιατρός θα πει μετά από ενδελεχή εξέταση του ασθενούς. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να καταναλώνεται ισχυρός καφές και αλκοόλ.
Φάτε μικρά γεύματα.
Ο πίνακας των επιτρεπόμενων και απαγορευμένων τροφίμων βοηθά στη δημιουργία ενός πλήρους μενού.
Γαστρίτιδα με υψηλή οξύτητα | Γαστρίτιδα χαμηλού οξέος |
Λευκό κοτόπουλο. Άπαχο ψάρι. Άπαχο βόειο κρέας. Αυγά κοτόπουλου. Μήλα, αχλάδια. 5% τυρί cottage, χαμηλά λιπαρά, γάλα, γάλα ζύμωσης, γιαούρτι, γιαούρτι. | ζωμός κρέατος. Ζωμό λαχανικών. Τριμμένα ωμά λαχανικά. Σκληρό βραστό αυγό. Παξιμάδι. Γάλα, κεφίρ 1%, τυρί. Τυρί cottage και κατσαρόλα ρυζιού. Τριμμένα καρότα. Αποξηραμένα φρούτα για παραγωγή κομπόστ |
Μενού με υψηλή οξύτητα
Η υψηλή συγκέντρωση του γαστρικού χυμού οδηγεί σε βλάβη του βλεννογόνου. Τα σημάδια γαστρίτιδας δεν εμφανίζονται αμέσως. Ένα άτομο παραπονιέται για καούρα, ρέψιμο, πόνο στην επιγαστρική περιοχή.
Αναπτύσσεται υπεροξική γαστρίτιδα - τα συμπτώματα υποδηλώνουν αύξηση της οξύτητας, κάτι που μερικές φορές υποδηλώνει το σχηματισμό έλκους στομάχου. Η σωστή διατροφή για τη γαστρίτιδα στοχεύει στην εξάλειψη του πρόχειρου φαγητού από τη διατροφή.
Η καθημερινή χρήση υγρού κουάκερ είναι απαραίτητη για τη θεραπεία της υπεροξέος γαστρίτιδας του στομάχουΗ διατροφή περιλαμβάνει πιάτα από ρύζι, κριθάρι, φαγόπυρο και πλιγούρι βρώμης. Ο ασθενής ακολουθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μια διατροφή με γαστρική γαστρίτιδα - το μενού για μια εβδομάδα περιλαμβάνει κρέας ή ψάρι, πουρέ λαχανικών, νόστιμα σουφλέ.
Ένα δείγμα μενού που διαρκεί αρκετές ημέρες αποτελείται από υγιεινά και θρεπτικά γεύματα.
Δεδομένης της διάρκειας της περιόδου επιδείνωσης, ο ασθενής επιλέγει τη βέλτιστη επιλογή διατροφής, αποφεύγοντας γλυκά, μπαχαρικά και καπνιστό κρέας, τα οποία ερεθίζουν τα έντερα.
Θεραπευτική διατροφή για μια έγκυο γυναίκα
Το ζήτημα του πώς να τρώτε με γαστρίτιδα μιας μέλλουσας μητέρας, ώστε να μην βλάψετε την υγεία του παιδιού, ενδιαφέρει κάθε γυναίκα που πάσχει από καούρα και πόνο στο στομάχι. Η διατροφή κλασματοποιείται σε μικρές μερίδες 4-5 φορές την ημέρα. Το ψωμί πρέπει να τρώγεται ελαφρώς ξηρό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι χρήσιμα.
Διατροφή αριθμός 1 σε οξεία γαστρίτιδα, αυστηρή, συνταγογραφείται για 2-3 ημέρες. Τρώτε απαλά τη φλεγμονή στο στομάχι. Συνιστάται στον ασθενή να αυξήσει τον όγκο του υγρού που πίνεται στα 1, 5 λίτρα, εάν δεν υπάρχουν αντενδείξεις.
Επιτραπέζιο αλάτι προστίθεται στη διατροφή σε περιορισμένες ποσότητες. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη χημική σύνθεση των προϊόντων για τη θεραπεία της γαστρίτιδας: η διατροφή περιέχει 100 g λίπους, 400 g υδατάνθρακες, 120 g ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών. Μια πλήρης, απαλή διατροφή επιτρέπει την κατάλληλη θεραπεία - η δίαιτα στοχεύει στην αποκατάσταση της λειτουργίας του στομάχου.
Πώς να δημιουργήσετε μια δίαιτα για εστιακή ατροφική γαστρίτιδα
Μετά την εξέταση, ο ασθενής συχνά διαγιγνώσκεται με μηδενική ελευθερία γαστρικού χυμού. Η διατροφή για γαστρική γαστρίτιδα είναι λιτή, συνταγογραφείται μια δίαιτα - Πίνακες Νο. 1 και Νο. 2. Είναι χρήσιμο να πίνετε μεταλλικό νερό.
Ο ασθενής συχνά ενδιαφέρεται για τη διατροφή που θα επιλέξει για γαστρίτιδα - η οποία μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να βλάψει την υγεία. Τα βότανα και τα τσάγια εμφανίζονται στον ασθενή. Όταν επιλέγετε έναν πίνακα διατροφής για γαστρίτιδα χωρίς οξύτητα, είναι πάντα απαραίτητο να λαμβάνετε υπόψη τη γενική κατάσταση του ασθενούς.
Μια θεραπευτική δίαιτα για τη γαστρίτιδα στοχεύει στην απομάκρυνση των ερεθιστικών τροφίμων από τη δίαιτα. Το φαγητό καταναλώνεται σε μικρές μερίδες. Για την επιδείνωση της νόσου, απαιτείται αυστηρή δίαιτα έως ότου η κατάσταση του ασθενούς επανέλθει στο φυσιολογικό. Η διάρκεια μπορεί να είναι αρκετές ημέρες.
Θεραπευτική διατροφή
Είναι αδύνατο να θεραπεύσετε τη γαστρίτιδα μόνο με φάρμακα - χρειάζεστε μια ειδική διατροφή και η δίαιτα Pevzner θα βοηθήσει πολύ στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Οι κανόνες της ιατρικής διατροφής αυξάνουν αρκετές φορές την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, εάν κάποιος έχει βλάβη στο γαστρικό βλεννογόνο - γαστρίτιδα.
Οι θρεπτικές ιδιότητες καθορίζονται από το στάδιο της νόσου. Η διατροφή περιορίζει τη χρήση αλατιού, πικάντικων, καπνιστών, λιπαρών, τηγανισμένων τροφίμων. Τα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται για δίαιτα με γαστρίτιδα είναι απαλά στο πεπτικό σύστημα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Την πρώτη ημέρα, συνιστάται να πίνετε νερό και πράσινο τσάι. Τι να φάτε τις επόμενες ημέρες θα σας προτείνει ένας ειδικός. Συντάξτε ελαφρές σούπες λαχανικών, πουρέ, με σιμιγδάλι ή πλιγούρι βρώμης. Το βούτυρο και η ζύμη ζύμης δεν χρησιμοποιούνται για τον πίνακα 1, τα ψημένα κέικ επιτρέπονται να περιλαμβάνονται στο μενού μόνο μία φορά την εβδομάδα. Τα πιάτα με κρέας ή ψάρι είναι στον ατμό. Μπορείτε να συμπεριλάβετε στο μενού σουφλέ τυρί cottage, μπουλέττες μοσχαρίσιου κρέατος, σνίτσελ στον ατμό κρέατος. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της γαστρίτιδας - η θεραπεία και η διατροφή μειώνουν τη φλεγμονώδη διαδικασία.
Μενού για διαβρωτική χρόνια γαστρίτιδα
Το κύριο καθήκον στη θεραπεία μιας οξείας ασθένειας είναι να διευκολύνει τη λειτουργία ενός νοσούντος οργάνου. Ως εκ τούτου, η διατροφή αποτελείται από εύπεπτα τρόφιμα. Τα έτοιμα γεύματα βράζονται, βράζονται στον ατμό και καθαρίζονται και σερβίρονται χωρίς τραχύ φλοιό.
Το μενού για κάθε μέρα με μια απαλή διατροφή περιλαμβάνει σπιτικό ζελέ με περιβάλλουσες ιδιότητες. Εάν ο ασθενής αισθάνεται άβολα στο στομάχι, ένας φλοιός σπόρου λιναριού θα βοηθήσειΟι πόνοι στην επιγαστρική περιοχή που διαρκεί για αρκετές ώρες ανακουφίζονται από ένα ποτό που παρασκευάζεται από σπόρους φυτού.
Το γιαούρτι είναι μια υγιεινή τροφή για έναν ασθενή με γαστρίτιδα σε ύφεση. Για όσους έχουν υποστεί πρόσφατα επιδείνωση της γαστρίτιδας, το προϊόν επιτρέπεται να καταναλώνεται στο πλαίσιο της κύριας θεραπείας. Για όσους έχουν γαστρίτιδα που σχετίζεται με δυσφορία στο στομάχι, τα δημητριακά γάλακτος και οι πολτοί λαχανικών είναι χρήσιμοι.
Πριν προετοιμάσετε οποιοδήποτε πιάτο, πρέπει να εξοικειωθείτε με τη λίστα των τροφίμων που προκαλούν γαστρική έκκριση. Το φαγητό δεν πρέπει να περιέχει μπαχαρικά - μουστάρδα, κανέλα, κόλιανδρο, χρένο, μαύρο πιπέρι.
Στη θεραπεία της διαβρωτικής γαστρίτιδας, η πρωτεΐνη αυγού κοτόπουλου χρησιμοποιείται σε ένα πρωτεϊνικό κούνημα με επικάλυψη. Η χρήση ναρκωτικών στο πλαίσιο μιας δίαιτας βελτιώνει γρήγορα την κατάσταση του ασθενούς.
Διατροφή για μία εβδομάδα για γαστρίτιδα με φυσιολογική οξύτητα
Για άτομα με οξεία φλεγμονή του γαστρικού βλεννογόνου, συνιστάται να συμπεριλάβετε 110-120 g πρωτεΐνης στη διατροφή τους. Η σύνθεση της δίαιτας κατά της γαστρίτιδας διευρύνεται με την κατανάλωση αυγών κοτόπουλου, τα οποία είναι ένα πολύ θρεπτικό προϊόν. Το μενού περιέχει υδατάνθρακες, αλλά η χρήση τους περιορίζεται από προϊόντα αλευριού. Οι χυμοί φρούτων αραιωμένοι με νερό είναι χρήσιμοι.
Το μενού για γαστρίτιδα για μια εβδομάδα ποικίλλει.
Σε περίπτωση χρόνιας μορφής της νόσου, συνιστάται στον ασθενή να χρησιμοποιεί τον Πίνακα 2. Προϊόντα που περιέχουν αιθέρια έλαια εξαιρούνται από τη διατροφή:
- σκόρδο;
- ραπανάκι;
- μαύρο ραπανάκι;
- Σόρελ.
Ο ασθενής πρέπει να τρώει κάθε 3-4 ώρες, κάτι που βοηθά στην ομαλοποίηση της πίεσης στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο και ρυθμίζει την εκκένωση της χοληδόχου κύστης.
Αποφύγετε να τρώτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη κατά τη διάρκεια της ύφεσης:
- συκώτι χήνας ή χοιρινού κρέατος;
- λιπαρά πουλερικά;
- αρνί;
- μέτρια λιπαρές ποικιλίες ψαριών οξυρρύγχου.
Η λίστα των απαγορευμένων προϊόντων συμπληρώνεται από προϊόντα αλευριού, πίτουρο σίτου, αποξηραμένα φρούτα, πικάντικα τυριά, όσπρια, μανιτάρια, κόκκινα και μαύρα φραγκοστάφυλα. Ο ασθενής πρέπει να απορρίψει σαλάτες από φρέσκα λαχανικά, γάλακτος ορού γάλακτος και ψωμί σίκαλης.
Διατροφή για απώλεια βάρους - η αιτία της οξείας γαστρίτιδας
Αναζητώντας μια όμορφη εικόνα, οι γυναίκες ακολουθούν μια νέα διατροφή ανεξάρτητα από την υγεία τους. Τα συμπτώματα και η θεραπεία της οξείας γαστρίτιδας σε ενήλικες έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, καθώς η ασθένεια μπορεί να γίνει χρόνια και να προκαλέσει γαστρικό έλκος.
Οι ασθενείς με οξεία γαστρίτιδα χάνουν πολύ βάρος.
Η διαδικασία της απώλειας βάρους προκαλείται από την εμφάνιση στο σώμα τοξικών μεταβολικών προϊόντων, τα οποία αυξάνουν το φορτίο στο στομάχι, στο συκώτι και στα νεφρά.
Η πρωτεΐνη είναι μια κοινή αιτία οξείας γαστρίτιδας. Μια αλλαγή στη σύνθεση του γαστρικού χυμού συμβαίνει όταν ο ασθενής κάνει κατάχρηση μιας διατροφής στην οποία η περιεκτικότητα σε ζωικά και φυτικά λίπη είναι πολύ περιορισμένη.
Η ταχεία απώλεια βάρους προκαλεί προβλήματα στομάχου και εντέρου. Συχνά μια γυναίκα αρέσει μονο-δίαιτα, η οποία οδηγεί σε έλλειψη θρεπτικών ουσιών και βιταμινών, στην ανάπτυξη οξείας φλεγμονής στο στομάχι και στα έντερα.
Η χρήση μαγειρικής σόδας είναι ένας επικίνδυνος και άχρηστος τρόπος για να χάσετε βάρος, γεγονός που οδηγεί σε γαστρίτιδα του στομάχου και χρόνια εγκαύματα της βλεννογόνου μεμβράνης, καθώς και σε ανισορροπία οξέος-βάσης. Η οξεία φλεγμονή εμφανίζεται όταν οι ασθενείς άρχισαν να χρησιμοποιούν δίαιτα για απώλεια βάρους στο πλαίσιο σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1, θυρεοτοξίκωση, φυματίωση και ογκολογικές ασθένειες.